Verjaardagen zijn leuk! Toch??

 

Kinderen kijken uit naar hun verjaardag: visite, cadeautjes, éindelijk 5, 7 of 10 jaar oud, taart, chips, slingers...

Voor veel hoogbegaafde en / of hoogsensitieve kinderen is een verjaardag echter niet  alleen maar leuk. Het is ook een enorme overload aan prikkels. Visueel, auditief, emotioneel...

 

Dan is een verjaardag niet persé leuk, maar ook héél spannend en onzeker. Want: wie komt er? Hoe laat? Wat voor cadeautje nemen ze mee? Welke taart staat er op tafel? En welke hapjes? Hoe lang blijft iedereen? Wat mag ik trakteren op school? Wie mag er op mijn kinderfeestje komen?

 

De spanning bouwt op in het lijf en op de dag zelf is het vooral erg druk. Veel mensen, veel geluid, veel te zien, cadeautjes wel of niet leuk vinden, ongezond eten... Allemaal prikkels die binnen komen.

Het resultaat: huilen, boosheid, dwars gedrag. Ofwel: overprikkeling.

Daar sta je dan met je kind. En jij wilt het gezellig houden.

 

Want een huilend of boos kind op de verjaardag hoort niet, toch?

 

 Wat kun je doen om een verjaardag wél goed te laten verlopen?

Vooraf: bied structuur

Bied zoveel mogelijk structuur.  Maak bijvoorbeeld een aftelkalender één of twee weken van te voren. Dan hoeft je kind niet meer te vragen hoe lang het nog duurt.

Vertel, of teken op de kalender, wie er komen en wanneer. Structuur is dan ook: aangeven welke factoren onzeker zijn. Soms zeggen mensen dat ze om 13u komen, maar zijn ze er pas om 13.30u. Zeg dit er bij.

 

Betrek je kind bij de voorbereidingen. Welk cadeau wil het graag hebben? Aan wie wil het wat vragen? Sommige kinderen houden van verrassingen, maar als jouw kind dat niet heeft, is het helemaal niet erg als het weet wat het van wie krijgt. Er is al genoeg spanning om de verjaardag zelf.

Laat je kind ook meedenken in wat er te eten en drinken is. Doe eventueel samen de boodschappen of bak samen de taart.

 

Tijdens de dag: zorg voor voldoende rustmoment

Bouw rustmomenten in op de dag zelf. Nodig bijvoorbeeld een deel van de visite uit van 10 tot 12 uur en een deel van 15 tot 17 uur. Zo kan je kind even bijkomen tussendoor.

Denk ook na of het voor je kind wel leuk is, als er heel veel visite komt. Misschien heeft jouw kind wel een veel leukere dag als alleen dat ene neefje en nichtje komen. 

 

Als het droog is: laat je kind dan buitenspelen met de andere kinderen. Of even boven op zijn kamer. Dat scheelt heel veel geluidsprikkels. Niet alleen voor je kind, ook voor jou.

 

Zorg ook voor jezelf op deze dagen! Wat heb jij nodig om niet overprikkeld te raken? Tussendoor even wandelen, wat langer naar de wc of een dutje tussen de middag?

Pobeer jezelf en je kind niet vol te proppen met ongezond eten, maar probeer ook daar wat structuur in te houden. Bijvoorbeeld ’s ochtend een stukje taart, maar wel een boterham of salade als lunch. En drink voldoende water!

 

 Raakt je kind toch overprikkeld en moet het er even uit? Bedenk dan:

 

Huilen of boos worden helpt om te ontprikkelen!

 

Laat je kind even uitrazen. Het is oké. Verontschuldig je niet tegenover andere mensen. Dit is wat jouw kind nu nodig heeft. Trek je even samen met hem terug op de slaapkamer en wacht tot je kind weer rustig is. Bedenk dan, het liefst samen, wat jullie nu nodig hebben. Desnoods blijft je kind even alleen boven spelen tot het de drukte weer aan kan.

 

Na afloop: bouw de dag af

Bouw de dag ook weer af.  Even rustig spelen met de nieuwe cadeaus, of juist even een filmpje kijken of een boekje lezen. Wat voor jouw kind werkt.

Water ontprikkelt enorm! Zowel water drinken, als onder de douche of in bad. Doe je kind lekker lang in bad en smeer het daarna in met een lekkere olie of crème. Zo komt je kind weer in zijn lijf in plaats van in zijn hoofd.

 

En daarna lekker in pyjama in bed napraten over de dag. Wat is er allemaal gebeurd? Wat was leuk? Dat helpt om alles een plekje te geven. Houd er rekening mee dat het wat langer duurt voor je kind zich over kan geven aan de slaap.

 

Laat los ‘hoe het hoort’ en doe wat voor jou/jouw kind het beste is. Dan heb je een veel leukere dag!

 

Ik wens jullie een fijne verjaardag!

 

Meer info en verder praten?

Heb je vragen over jouw hoogbegaafde / hoogsensitieve kind en wil je sparren? Ik ga graag samen met je op zoek naar wat werkt voor jouw kind! Neem contact met me op via jojanneke@bloeiendadvies.nl of stuur een pb.